ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ

Η αρχική πρόταση και κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου ολοκληρώθηκε το 1983, μετά από συντονισμένες και κοπιώδεις προσπάθειες του Συλλόγου Ορειβασίας Χιονοδρομίας Τρικάλων (Σ.Ο.Χ.Τ.). Κατόπιν παραχωρήθηκε για λίγα χρόνια στην κοινότητα Περτουλίου. Στις μέρες μας πλέον, λειτουργεί σαν κοινοπραξία του Δήμου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας του νομού (ΑΝΕΝΤ). Αυτή η σύμπραξη είχε σαν αποτέλεσμα, σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου να διανύει τις καλύτερες μέρες του. Πλήρως αναβαθμισμένο, με νέο σαλέ 1000ων τ.μ., ευρύχωρο παρκινγκ, πίστα αρχαρίων, αλλά και δύο μεγαλύτερες (400ων και 1350 μ.) , τρεις αναβατήρες (ένας διθέσιος εναέριος, ένας συρόμενος και ένα baby lift), ηλεκτροφωτισμό κεντρικής πίστας (συχνά γίνονται νυχτερινά πάρτι) και μικρό σαλέ στην κορυφή του διθέσιου αναβατήρα. Πολύ σημαντική για τα δρώμενα στο Χ. Κ. Περτουλίου θεωρείται η παρουσία της σχολής σκι του Σ.Ο.Χ.Τ. η οποία εγκαθίσταται στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου, την χειμωνιάτικη σεζόν (Δεκέμβριος – Μάρτιος) και παραδίδει μαθήματα σε ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή. (Σύλλογος Ορειβασίας - Χιονοδρομίας Τρικάλων (Σ.Ο.Χ.Τ.) 2431028943, www.soxt.gr Χιονοδρομικό κέντρο 2434091385, 91558, www.3kala.gr και www.snowreport.gr ).

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΙΠΠΑΣΙΑ

Αμέσως μετά το χιονοδρομικό και το καινούργιο σαλέ, αριστερά σας, καταμεσής ενός πανέμορφου λιβαδιού βρίσκεται το «Κερκέτιον». Ένα αξιόλογο κέντρο τουριστικής ιππασίας της περιοχής, που προσφέρει, εκτός τις βόλτες με άλογα, διαδρομές στο χιονισμένο δάσος με snowmobile, ενώ για τους τολμηρούς υπάρχουν, χειμώνα – καλοκαίρι ATV (τετράτροχα οχήματα παντός δρόμου). Οι λάτρεις της χιονισμένης φύσης και της περιπέτειας μπορούν από φέτος, να χαρούν ασφαλείς εκδρομές στα δάση της περιοχής, αλλά και στο βουνό, με τον ολοκαίνουργιο χιονοστρωτήρα που διαθέτει καμπίνα 10 ατόμων. (Κώστας Λιάκος 6974464915). 

ΟΙΚΟΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Ο οικοτουρισμός είναι μια πολύπλευρη δραστηριότητα, φιλική προς το περιβάλλον, που έρχεται να επανατροφοδοτήσει και να ανανεώσει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Παράλληλα, ταξιδεύοντας σ’ αυτήν την άγνωστη «άλλη Ελλάδα» και φέρνοντας σε επαφή τους κατοίκους της πόλης με τους κατοίκους της υπαίθρου, συμβάλλει στη διατήρηση των οικισμών, των τοπικών πολιτισμικών παραδόσεων και δραστηριοτήτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στηρίζει την παραμονή των γηγενών πληθυσμών στον τόπο τους, εξασφαλίζοντας ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Αυτοί οι λόγοι ώθησαν τον Παναγιώτη (Δασοπόνο) να ιδρύσει ένα γραφείο εναλλακτικού τουρισμού στην Πύλη. Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων μεγάλο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες παρουσιάζουν οι θεματικές οικοτουριστικές μονοήμερες εκδρομές με τα πολυθέσια 4Χ4, «στα γεφύρια του Κόζιακα» και οι οικοξεναγήσεις στα δάση της περιοχής για μια γνωριμία με το δασικό οικοσύστημα. Τα προγράμματα απευθύνονται σε κάθε ηλικία, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχολικές εκδρομές και προγράμματα για την τρίτη ηλικία. «Γραφείο Οικοτουρισμού Κεντρικής Πίνδου», Νίκου & Ρίτας Παππά 2, Τρίκαλα, Παναγιώτης Ζέρβας 2434071333 www.pindos-explorer.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Την καλοκαιρινή περίοδο όλα τα ορεινά χωριά των Τρικάλων σφύζουν από ζωή. Ακολουθώντας τις ρίζες και τους ρυθμούς της ορθόδοξης παράδοσης στα περισσότερα γίνονται τα παραδοσιακά πανηγύρια, με αποκορύφωμα τον δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Παναγίας, που παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοσμοσυρροή.

Εκτός όμως από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις υπάρχουν και αρκετές πολιτιστικές, αθλητικές κ.ά. με συμμετοχή κατοίκων, επισκεπτών, ακόμη και οργανωμένων ομάδων. Μια από τις γνωστότερες, με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, είναι ο Σταίκιος δρόμος αντοχής μήκους 30 χλμ. Γίνεται κάθε χρόνο, με οργανωτή το σύλλογο ορειβασίας και χιονοδρομίας Τρικάλων (Σ.Ο.Χ.Τ.) εις μνήμη του μέλους του, Βασιλείου Στάϊκου.

Επίσης κάθε χρόνο, γίνονται ποδηλατικοί αγώνες ακόμη και στα πλαίσια διεθνών οργανώσεων , ο περίφημος για τα δεδομένα της περιοχής, Λαϊκός Δρόμος Υγείας, στον οποίο συμμετέχουν και παραθεριστές. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μουσικοχορευτικές βραδιές κυρίως με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, όπως και θεατρικές παραστάσεις από την ομάδα του παραδοσιακού θεάτρου Ξυλοπάροικου Τρικάλων και παραστάσεις κουκλοθέατρου για τα παιδιά. 

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Σε απόσταση δεκαπέντε λεπτών από το κέντρο της Ελάτης υπάρχει το οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο του Κόκκινου Βράχου. Είναι μικρό, με λίγες αλλά πολύ όμορφες διαδρομές με ανάπτυγμα από 30 – 50 μ. Η καλύτερη εποχή για σκαρφάλωμα είναι το καλοκαίρι. Ο βράχος έχει ύψος 70 μέτρα και η ποιότητά του είναι καλή, με λίγα σαθρά κομμάτια τα οποία δεν επηρεάζουν τις επαναλήψεις των έξι συνολικά διαδρομών. Η δυσκολία τους είναι από VI έως VIII και αρνητικής κλίσης. Είναι καλά ασφαλισμένες με πλακέτες και βύσματα διπλής εκτόνωσης. Ο προσανατολισμός τους είναι Δυτικός και Νοτιοδυτικός. 

 

Σημεία Θέας Πυροφυλάκιο lightbox[images]Σημεία Θέας Πυροφυλάκιο lightbox[images]Ποδήλατο βουνού και Άλογα lightbox[images]Πολιτιστικές εκδηλώσεις lightbox[images]Χιονοδρομικό κέντρο lightbox[images]Πολιτιστικές εκδηλώσεις lightbox[images]Πολιτιστικές εκδηλώσεις lightbox[images]Η πρόσβαση στην περιοχή lightbox[images]Σημεία Θέας Αγ. Παρασκευή lightbox[images]Παγωμένη λιμνούλα στο Χιονοδρομικό Περτουλίου lightbox[images]Παλαιοκαρυά Τρικάλων. Το πέτρινο γεφύρι και ο καταρράκτης lightbox[images]Πύλη Τρικάλων. Ναός Πόρτα Παναγιά lightbox[images]Αγ. Βησσαρίων Τρικάλων. Η ομώνυμη ιστορική ιερά Μονή lightbox[images]Πύλη Τρικάλων. Το πέτρινο γεφύρι αγίου Βησσαρίωνα lightbox[images]Ελάτη Τρικάλων. Το όρος Κόζιακας απο τους Βλαταναίους Ελάτης lightbox[images]Ελάτη Τρικάλων. Άποψη απο το κέντρο του χωριού lightbox[images]Παγωμένη λιμνούλα στο Χιονοδρομικό Περτουλίου lightbox[images]Το νέο σαλέ στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου lightbox[images]Ελάτη Τρικάλων, απόψεις του χωριού lightbox[images]Ο δρόμος, πάντα καθαρός από χιόνια, λίγο πριν την Ελάτη Τρικάλων lightbox[images]Στο χιονοδρομικό Περτουλίου λειτουργεί δωρεάν, σχολή εκμάθησης σκι για τα πιτσιρίκια των επισκεπτών lightbox[images]Πανοραμική άποψη του χιονοδρομικού κέντρου Περτουλίου